Geschiedenis

tom bowenTom Ambrose Bowen werd geboren op 18 april 1916 in Australië en overleed op 27 oktober 1982. Hij was de grondlegger van wat nu bekend is als ‘De Bowen Therapie’. Hij is begonnen toen hij nog in de bouw werkte met het helpen van collega’s met rugklachten en andere problemen. Zo is hij uiteindelijk uitgegroeid tot een zeer bekend therapeut in Australië.

De therapie die hij ontwikkeld heeft is gerelateerd aan de osteopathie. Zijn vrouw Jessie leed aan een ernstige vorm van astma en verbleef regelmatig in het ziekenhuis. Voor haar ontwikkelde hij een zachte manipulatie techniek, mede door deze techniek hielp hij haar over haar problemen heen.

Tom Bowen bleef zijn therapie ontwikkelen en veranderen. Hij ontwikkelde ‘moves’ gericht op herstel. Moves zijn lichte rolbewegingen op specifieke plaatsen op het gehele lichaam. Tom Bowen heeft met zijn therapie zeer veel mensen succesvol behandeld en een goede reputatie opgebouwd. In zijn praktijk werkte hij met assistenten. Deze assistenten hebben later de techniek overgenomen en verspreid. Een aantal van deze geven nog steeds les in ‘De Bowen Therapie’. Tegenwoordig zijn er wereldwijd verschillende scholen in ‘De Bowen Therapie’.

Tom Bowen’s levensfilosofie was:

I expect to pass through this world but once,
any good thing therefore that I do,
or any kindness that I can show to any fellow-creature,
let me do it now.
Let me not defer or neglect it,
for I shall not pass this way again.